主頁 » 公共出租房屋 » 公屋申請 » 特快計劃 » 點解審查完又要再審
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

點解審查完又要再審
想問下大家,我見有些揀完特快,大約20日到都可取鎖鑰上樓,但有些朋友上年審查完,今年揀完特快又要再審,想問下其實房署有冇一個準則,咩情況下要再審呢

有冇朋友可分享下你哋的情況係點?

我上年3月審查完,上年12月又再重審過都已合格,咁我今年11月剛揀完特快,仲需唔需要再審多次吖?

好想快啲上樓,唔想再拖啦

政府做野有準則就好啦,就唔會有咁多問題,你一日未上樓,佢一日都可以審你,你都無佢付。申請得公屋個個都想快上樓啦。本留言最後由 joycelai91 於 2020-11-22 09:53:09 編輯
2人編號: G1335~G1336

G1323-1324 市4,28/11 S1,6/2 審查改期10/6,22/6 S2,6/10 S3,13/10 S4,16/10 首派 小西灣邨,22/10 拒絕首派,30/10 S2,2/11 S3,18/11 S4,二派 竹園南邨

回應 #1 蜜蜂bee509

我係上年審完,合格左,之後轉左區,剛17號簡完特快佢要我重審 ,因為轉左區 激死我,想快啲都吾得,

回應  蜜蜂bee509

我係上年審完,合格左,之後轉左區,剛17號簡完特快佢要我重審 ,因為轉左區 激死...
Kabb0823 發表於 2020-11-22 11:00:22 原文
咁佢係即時通知你要再審查,還是事後出信通知?

咁佢係即時通知你要再審查,還是事後出信通知?
蜜蜂bee509 發表於 2020-11-22 11:25:21 原文
即時通知

即時通知
Kabb0823 發表於 2020-11-22 12:24:26 原文
咁佢冇即時通知我要再重審,咁係咪代表我可以直接等收鎖鑰信?

咁佢冇即時通知我要再重審,咁係咪代表我可以直接等收鎖鑰信?
蜜蜂bee509 發表於 2020-11-22 12:47:24 原文
聽日打27122712問返主任,官方答,呢度係非官方,講哂你個人資料去問啦~
2020年11月12日簽名入伙。

想問下大家,我見有些揀完特快,大約20日到都可取鎖鑰上樓,但有些朋友上年審查完,今年揀完特快又要再審,...
蜜蜂bee509 發表於 2020-11-22 09:20:28 原文
好似一轉區,又申請左特快,見過要重審,你如果沒有發生,咁就等信啦~
2020年11月12日簽名入伙。

回應  蜜蜂bee509

我係上年審完,合格左,之後轉左區,剛17號簡完特快佢要我重審 ,因為轉左區 激死...
Kabb0823 發表於 2020-11-22 11:00:22 原文
same
1343,市4
14年1月藍卡2人。16年轉三人。
18年12月 s1,2-14 審查轉四人,4-30 s2,7-19 轉市
特快16年22xxx,17年16xxx,18年73xx,19年34xx,20年16xx(揀到,等12月初審查)

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

如果你無法登入你的帳戶 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖