主頁 » 公共出租房屋 » 公屋申請 » 市區3人 » 2人轉3人 需要重審嗎?另外有4個問題 求高人指點
頁尾 帖尾 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...3
支持鍵盤翻頁
本討論區網址
2人轉3人 需要重審嗎?另外有4個問題 求高人指點
1.本人G13805xx , 本身是二人排隊,幾個月前生多位bb 岩岩先加多個,想問會重審嗎?如果要需要約耐時間呢?重審是否是又要再交表格?

2.我見離島3人審查 已經到G13802xx 如果我轉3人未可以立刻審查?因為我同我先生完全唔介意住個到,有屋住就得!但如果真係到我地幾時拎到屋?

3.入息 我先生0入息 我一個人工係22000 ,13個月糧,係未應該計22000*13*0.95/12?=22641.666 (現在三人入息係23010)甘會唔會好博呢我個入息?

4.我有買儲蓄性危疾保險供25年,上年先買,我又洗唔洗而家立即要報?我岩岩供夠一年,我暫時沒紅利花紅的。我仔仔個份只係住院0儲蓄
13805 (3人)

本討論區網址
你個 No.距離審批仲有兩三年時間,到時你工資加保險紅利一定超額啦依家都只係差幾佰蚊,所以你現在問這些問題冇咩意思。
2014年11月藍卡G1362擴3

詳情請按圖
回應 #2 marst

我就是現在想立刻轉離島,離島島現在3人是1380200而我是13805xx本留言最後由 kiki211 於 2019-05-18 01:39:49 編輯
13805 (3人)

詳情請按圖
回應 #3 kiki211

如果離島到你號碼可以轉過去, 審完都要時間批, 冇留意離島隊,唔知需時幾耐,你可去離島隊問問,同埋仲要睇係咪有供應,冇的話合格完都要等
保險係咪申請公屋後買? 如是,審個時可交返,依家交定又得, 如果申請公屋前買, 聽過其他谷友話會收warning letter,嚴重可能會取消資格
希望以上資料幫到你~
擴3 G13196-G1321X,唔知幾時S1,4月30見主任,5月7轉市,12已轉,7月19S2,12月7轉新3,10號已新3,11號暫緩,12號轉市3暫緩,13號已轉市3暫緩,15號已市3 S2,17號S3,19號S4,24號print信(唔一定得,咁岩假期+過一星期,最終決定權在會否遇到友善的職員)2/1/19要答覆,給2天時間交信~4/1拒絕,5/1 轉拒絕~7/1交拒絕原因信~14/1 S2,20/2 S3,26/2 S4

詳情請按圖
回應 #4 pinktea

我應該係收到信肯定係轉左3人後先轉離島定而家要轉呀?保險係申請後2年先買的。因為我上星期先交齊加人資料。我需要再重審嗎?麻煩哂你解答.thanks you so much !
13805 (3人)

詳情請按圖
回應 #5 kiki211

我應該係收到信肯定係轉左3人後先轉離島定而家要轉呀?
無關係,你可依家轉左先, 咁房署可能2樣野一齊處理

咁得啦,保險個度應該唔係問題,你有時間可先申報~

你交加人資料,唔係審查,審查要交好多野,重審是你2人已見主任,S2了後加人先叫重審

你先轉區先,確認收到信肯定是排3人及是離島區, 先再作下一步準備審查文件

不客氣 本留言最後由 pinktea 於 2019-05-18 02:17:59 編輯
擴3 G13196-G1321X,唔知幾時S1,4月30見主任,5月7轉市,12已轉,7月19S2,12月7轉新3,10號已新3,11號暫緩,12號轉市3暫緩,13號已轉市3暫緩,15號已市3 S2,17號S3,19號S4,24號print信(唔一定得,咁岩假期+過一星期,最終決定權在會否遇到友善的職員)2/1/19要答覆,給2天時間交信~4/1拒絕,5/1 轉拒絕~7/1交拒絕原因信~14/1 S2,20/2 S3,26/2 S4

本討論區網址
回應 #6 pinktea

明白明白好多謝sis解答。因為我甘轉法唔知係未應該快好多可以有屋,雖然係離島。我唔係好識呀🙏🏻🙏🏻🙏🏻
13805 (3人)

詳情請按圖
回應 #6 pinktea

因為我未收到信佢確認左我三人,上個月我睇離島三人先仲係[url=tel:1370100]1370100[/url] , 一個月就跳到成萬個。我而家未收到信確認我三人,我而家用二人先轉去離島先 係未甘既意思?因為我怕沒啦啦會唔會一跳二人隊又到我見主任,而我又未收到確認信三人,會唔會話年入息過左😢😢😢本留言最後由 kiki211 於 2019-05-18 02:37:27 編輯
13805 (3人)

本討論區網址
回應 #8 kiki211

係, 冇錯,你轉離島都係想快,咁不如轉左先, 轉區多數一星期左右完成, 到時你睇下確認排3人定2人

應該就唔會計2人啦,你B出了世,所以多數計3人算~

你先轉區先~

關於入息,因我是湊小朋友,收入方面由主任計, 所以呢個問題留返有工作的谷友答你比較好,不好意思 本留言最後由 pinktea 於 2019-05-18 03:08:41 編輯

詳情請按圖
樓主知唔知離島通常係派大澳
正常返工人士真係住唔到架
G1313 3人家庭
9.28由市3轉擴3 (成功轉區)
10. 4 S3
10. 8 派新碩高層

感恩一激即中!

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...3
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免會員蒙受損失及為公平起見,一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料,違者會被警告,嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區,敬請合作。(詳情) (用戶守則)
十分抱歉! 您無權回帖。
如果您是會員但未登錄,請按此登錄
您不是我們會員? 請按此登記 (費用全免)。
成功登記後請按此重載本頁
詳情請按圖
谷氣經歷 - 裝修/購物/消費前必看! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖