主頁 » 公共出租房屋 » 公屋申請 » 一人獨資業務,業務資產淨值要點填?
頁尾 帖尾 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁
詳情請按圖
一人獨資業務,業務資產淨值要點填?
業務資產淨值係未指間公司呢一刻有幾錢?問題係我間公司賺既錢比我用晒做生活費,冇晒錢,係零

係未填零?定係填咁多年賺既錢唔計我拎走幾多錢?

假設
冇公司銀行,賺既錢係入落個人銀行
業務咁多年共賺左 200000
其中 200000拎晒做私人生活費
我銀行而家得返 10000 私人儲蓄

咁到底公屋申報業務資產淨值係填 0 定係填 200000?(當冇任何其他數)

問左會計意見,話唔可以填 0 係照填 200000,但我事實得返銀行個 10000 啊...房署未會以為我有好多錢...?我冇咁多錢啊...先唔好理報多左都唔會超先...

謝謝,十萬火急,感激本留言最後由 bhkkkoop 於 2019-04-17 19:26:36 編輯

本討論區網址
全計收入,話之你生活用幾多
G1310新3

詳情請按圖
收入度要填業務收入 200000,會填,這是正確的

但資產度又係填 200000?公司冇咁多錢呀...呢一刻我用晒喇呢D錢喇...(負債表睇呢一刻公司資產)

我一定搞錯左D野...請指點...真係好無助...thank so much

詳情請按圖
上文指的資產是指公司資產淨值,即係如果明明D錢都用晒,公司資產淨值都仲係填 200000...咁就太奇怪喇...

但問左會計又話係填 200000...網上睇有D又話資產淨值可以減去我用左既生活費,到底邊個正確?

我一定理解錯左D野...請指點...謝謝本留言最後由 bhkkkoop 於 2019-04-17 20:19:59 編輯

詳情請按圖
最慘係問房署...佢地都唔識...
可能大家會覺得我點解要質疑會計師的意見,其實唔係質疑佢,係我諗唔通

因為我覺得,如果間公司開 20 年,總共賺 3百萬,但全部用晒做生活費,冇晒喇
咁填表時唔通我又填公司資產淨值 3百萬?
咁未屋都唔洗申請或者住緊既住戶就因為過左資產而唔洗住?
冇理由我洗晒呢3百萬都仲係填公司資產淨值3百萬,房署要我地填呢欄都係想計我地有幾多資產,如果咁填未大件事?而且同事實不符,事實係我冇晒錢啦

又或者係就我理解錯,求指點,點醒我啦...

謝謝大家本留言最後由 bhkkkoop 於 2019-04-17 20:27:52 編輯

本討論區網址
業務資產淨值係未指間公司呢一刻有幾錢?問題係我間公司賺既錢比我用晒做生活費,冇晒錢,係零
係未填零?...
bhkkkoop 發表於 2019-04-17 19:24:50 原文
首先你條數都幾亂下⋯一間公司又點可能唔開公司戶口?咁多年業務賺200000?姐係幾多年?
你話已經用晒啲錢係你生活費到⋯即係公司賺到嘅錢全部都係你收入喇⋯咁仲點申請公屋?點合資格?

公司數應該每年要搵會計做,你每年點報稅?
你話宜家已經用哂啲錢⋯戶口得返10000,咁呢個叫當日你個人資產姐⋯同埋房署係唔會理你生活費架
公司有公司嘅資產,佢用咩資金去營運?
你講緊個200000係賺左嘅錢⋯咁姐係已扣除左可扣開支喇
咁你又用晒啲錢,姐係呢200000你當左係你人工⋯咁你收入已爆額
如果當你只出每月15000人工⋯咁剩返嘅你用多左嘅錢咪係公司錢
咁當然全部都要有証明文件⋯唔係你講就係

你唔會認為你戶口數得返10000就公司資產+個人資產係10000?

如果係咁我返工搵錢賺左10000,但我洗剩100⋯咁個9900就當無存在過?
擴2
G13521-13539
06/2014
28/3 S1
18/6審查

詳情請按圖
首先你條數都幾亂下⋯一間公司又點可能唔開公司戶口?咁多年業務賺200000?姐係幾多年?
你話已經用晒啲錢...
kamyee 發表於 2019-04-17 22:58:06 原文
謝謝回覆
其實就咁睇的確好奇怪...冇資金又點營運,但事實就係咁

假設公司業務係間中幫人補下習,可能會問好奇怪補習開咩公司啊,我地先唔好理奇唔奇怪先,先講例子

咁東主就真係冇跟足程序開公司戶口,賺既錢入晒去個人戶口,賺既呢D錢係報業務收入 (亦係問題煩既地方)

咁我先唔用 200000 咁多因為的確搞到例子好奇怪,你當每年賺 10000 你又當只營運左一年先,呢 10000 又自己用晒,另自己有正職

無限公司唔使每年搵會計搞,自己照報返收入就得,因為數目簡單,自己報稅

問題係因為表格要填業務資產,呢一刻業務資產係零,個人資產係 50000 (銀行戶口入面)

用左既錢係有存在過,因為報左係業務收入

個人資產填左 50000

而家想討論業務資產,呢個例子下我到底係填 0 定係填 10000?

如果填 10000,加上我既 50000 即係 60000,但實際上這一刻我只有 50000 資產,因業務所得早已用晒

要既單據都有

雖然點填都唔過額,但我都想知正確填寫方法,理論上業務資產係填 0,但實際上又係點?

唔好介意,純粹討論冇惡意,問過房署職員,答唔倒,希望各位能多給點意見,Thanks so much本留言最後由 bhkkkoop 於 2019-04-17 23:41:26 編輯

詳情請按圖
業務資產應該是指公司流動現金,存貨,電腦,影印機,等等那些吧...盈利扣除支出[公司租金,文具等等]就等於純利,等同你收入,如果多過房署入息限額就等於没資格申請了,你每個月賺左10萬用剩1千不等於你收入或資產只有1千
擴2 G1337
2013年10月取藍卡 ,2018年 11月見主任 ,
2019年1月S2 ,2月14 S4派滿東高層,
怕火炭冇份不想再等所以接受

詳情請按圖
謝謝回覆
其實就咁睇的確好奇怪...冇資金又點營運,但事實就係咁
假設公司業務係間中幫人補下習,可能會問...
bhkkkoop 發表於 2019-04-17 23:37:18 原文
如果樓主覺得所有事情,都是光明正大的,其實只需要得到主任或房署相信你便足夠。我們憑你單方面的說法,而且仲疑點重重!你是否認為 cyclub 一定可以提供圓謊秘技?
翱翔天際⋯俯瞰人間⋯

詳情請按圖
回應 #8 mickeylam

你所指每個月賺十萬用剩一千...
十萬會報收入,一千會報資產

好似打工咁,月薪一萬報收入一萬,儲左9千就資產 9千,好清楚

希望我理解冇錯...我就係想知我到底要點報...

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免會員蒙受損失及為公平起見,一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料,違者會被警告,嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區,敬請合作。(詳情) (用戶守則)
十分抱歉! 您無權回帖。
如果您是會員但未登錄,請按此登錄
您不是我們會員? 請按此登記 (費用全免)。
成功登記後請按此重載本頁
詳情請按圖
「放租搵屋」專區經已成立! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖