主頁 » 公共出租房屋 » 興建供應 » 團結香港基金:公私營房屋比例 未來供應或面臨斷崖式下跌
頁尾 帖尾 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...4
支持鍵盤翻頁
含上傳圖片/文件之留言:#32 只顯示含上傳圖片/文件之留言
本討論區網址
團結香港基金:公私營房屋比例 未來供應或面臨斷崖式下跌
三年內公屋輪侯突破六年 2023年私樓供應較去年大跌四成
香港經濟日報 2019-04-17

團結香港基金發表新一期土地及房屋政策倡議報告。報告的研究分析顯示,公私營房屋供應將面臨斷崖式下跌,三年內公屋平均輪候時間將突破6年大關,而2023年的私人住宅供應量,將較2018年大跌近四成。

長策宣布將新落成公私營房屋單位供應目標比例,由六比四改為七比三。報告認為,在總房屋單位供應目標並未增加的情況下,修改公私營比例只是拆東補西的零和遊戲,僅2013-2017年這五年,本港公私營房屋的累計短缺已達99,000個單位。

報告指出,由於去年上蓋工程動工量明顯下降,加上可建私人住宅的熟地供應大幅減少,預計在2019-2023的五年間,年均私人住宅單位落成量約為18,500個單位,比基金會去年預計的落成量低11%,到2023年,將進一步銳減至13,300個單位,較2018年水平大跌近四成。

G1329 市3
2018年10月轉S2

詳情請按圖
只能慨嘆一句,政府無能, 市民有難。

詳情請按圖
1321xxx市3 首派興民。次派順利。重有一次博命運啦!

詳情請按圖
翠鳴臺(綠單)

本討論區網址
三年內公屋輪侯突破六年 2023年私樓供應較去年大跌四成
香港經濟日報 2019-04-17
團結香港基金發表新一期...
beat 發表於 2019-04-17 15:10:39 原文
每日150,落左來拎完證再帶埋仔女去分戶,香港人真係慢慢等
藍卡申請日期:2010年10月(單人)
2015年6月加名變家庭相等於
特快2018 no.5799
G1337~G1339 2013年10月擴3轉擴4
S1 29-1-2019 23-4-2019 主任 好順利
S2 7-5-2019 轉區新界暫緩
S3
S4
除左等就只有等(目標:彩虹)

詳情請按圖
每日150,落左來拎完證再帶埋仔女去分戶,香港人真係慢慢等
elkie 發表於 2019-04-17 16:00:58 原文
妖言惑眾  甘多巴基斯坦過黎生成鬥仔女又唔見你講既  海逸豪園 黃埔花園比日本仔買貴晒又唔見你閙

本討論區網址
妖言惑眾  甘多巴基斯坦過黎生成鬥仔女又唔見你講既  海逸豪園 黃埔花園比日本仔買貴晒又唔見你閙 ;0...
jim_cheung 發表於 2019-04-17 17:46:11 原文
叉仔生成堆但人地唔會玩離婚,佢地好團結,你講只係2個私人地區物價高,你知唔知每日150係令成個香港都物價高,成街行人路變成佢地晒衫既位,影響市容,反而有人話你唔包容,冇人情味,你覺得哩d係香港人/日本人可以做得出既行為嗎?本留言最後由 elkie 於 2019-04-17 18:08:53 編輯
藍卡申請日期:2010年10月(單人)
2015年6月加名變家庭相等於
特快2018 no.5799
G1337~G1339 2013年10月擴3轉擴4
S1 29-1-2019 23-4-2019 主任 好順利
S2 7-5-2019 轉區新界暫緩
S3
S4
除左等就只有等(目標:彩虹)

本討論區網址
我對每日150無咩意見,
因為講乜都無用,唔到特區話事,
我地只好接受同忍耐!
政府應檢討到底香港仲可以承受幾多個150,
而家好明顯係資源分配不平均,
資源追唔上人口增長,
而且住住政府想搵地起屋嘅時候,
住住有來自四面百方嘅反對聲音,
又話斬左d樹,d雀仔無地方住,又話填海後,d魚蝦蟹無地方住,
唉,人都無地方住喇,唔起樓我地瞓街咩!!!
G13298,6/2013 籃卡,3/10/2018 由新3轉市3
S1: 4/12/2018 收信 13/12/2018見主任
S2: 20/12/2018
請各位於發問前先提供輪候資料!!! (例如編號、隊伍、人數)

詳情請按圖
見主任當天, 坐我旁有個內地女仕問我.
問我: 佢地啱啱註冊結婚依家開始排公屋, 係咪一入紙就離婚既話會分多間公屋.
我話: 你有呢D問題直接問主任/職員啦
號碼G1346-1348
2014年1月收藍卡排擴1 , 2014年3月轉擴2, 2018年10月轉擴3
2019年1月26日轉S1, 2019年3月3日收信審查, 2019年3月13日見主任
2019年3月29日轉S2

詳情請按圖
見主任當天, 坐我旁有個內地女仕問我.
問我: 佢地啱啱註冊結婚依家開始排公屋, 係咪一入紙就離婚既話會分...
HungHung002 發表於 2019-04-17 18:33:00 原文
第一,戶主唔可以改(除非身故或者轉畀下一代),第二, 要申請公屋就必要係永久性居民才有資格, 而且家庭成員比例係不低於永久性居民:香港居民=1:1.
唔確定我嘅理解有冇錯.
G1323 擴3 S0
18年5月28號 S1
18年6月25號 收信
18年7月3號  見主任
18年11月1日 S2 審查pass
18年11月21 S4 (預派喜碩中層,非常感恩)
祝大家早日安居樂業!

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...4
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免會員蒙受損失及為公平起見,一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料,違者會被警告,嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區,敬請合作。(詳情) (用戶守則)
十分抱歉! 您無權回帖。
如果您是會員但未登錄,請按此登錄
您不是我們會員? 請按此登記 (費用全免)。
成功登記後請按此重載本頁
本討論區網址
「放租搵屋」專區經已成立! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖