主頁 » 公共出租房屋 » 輪候編配 » 新界2人 » 單人公屋轉二人公屋
頁尾 帖尾 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
單人公屋轉二人公屋
請問點先知自己大約幾時到審查階段(半年前)?
本人排緊單人公屋,未到審查階段,年頭同老公結婚,佢自己本身同父母住緊公屋(有佢名)

1:我排緊既公屋是否一定要加埋老公名?佢同父母同住既單位一定要除名嗎?(唔想影響佢父母)

2:如果要加佢名,是否要立刻申報入息?定還是上樓前半年先要申報入息?

3:婚後最遲幾時要加老公名?

越早轉2人, 就越早派樓喇! 單人隊要計分數, 好似要排到60歲先有機會上樓。唔洗即時除名, 派倒屋先60日內除名。本帖最後由 ckw1213 於 2018-07-13 23:50:16 編輯
G1314xxx 擴2,  2017/9月轉市2,
2018/3/8 轉s1
2018/5/11收審查信(21/5見主任)
2018/8/10轉s2, (8/11收合格信),
今期特快P018xx
22/9轉S3 27/9轉s4。派彩雀樓

如果你單人排左3年或以上,就會由你帶結婚證書去加名起,date back 1.5年咁當2人排隊,如果你排左3年以下,就date back排左年期一半。

如果你仲後生,1人計分基本都有排等。
4年前我加名時不用立刻申報入息,也不用後加者親身去,你去就ok。
到審查階段才一齊審查

加名去你度時,仲未要除原身家庭名
到上樓搞租約時,會一次幫佢除名
G1314~1317 擴2 (市1 轉 擴2)參照-2012/10月 藍咭
Step1-2017/10月,審查-2018/1月 (3月補文件)
Step2-2018/4月,Step4-2018/4月,派兇宅,無奈拒絕
Step2-2018/5月,Step3-2018/6月,Step4-2018/6月,派葵涌村(已接受)
安居樂業

如果你單人排左3年或以上,就會由你帶結婚證書去加名起,date back 1.5年咁當2人排隊,如果你排左3年以下,...
Miss.Hui 發表於 2018-07-14 00:23:19 原文

加名典解唔洗即刻申報入息呢 唔通過額都比你申請 應該同一開始用二人申請咁計入息限額

成功加名係會有新編號嗎?

唔通過額都比你申請x2

回應 #4 tsse
房署認為唔使咪唔使 申請還申請,加人還加人,審查還審查
係時候就會發生
G1314~1317 擴2 (市1 轉 擴2)參照-2012/10月 藍咭
Step1-2017/10月,審查-2018/1月 (3月補文件)
Step2-2018/4月,Step4-2018/4月,派兇宅,無奈拒絕
Step2-2018/5月,Step3-2018/6月,Step4-2018/6月,派葵涌村(已接受)
安居樂業

回應 #5 Hahabbb
正式仍是沿用你舊編號但會有一個參考編號比你去check 住2人隊進度
好似我個參考係(1314xxx~1317xxx)咁
其實即係date back左1.5年果個月嘅成個月申請號碼嚟
安居樂業

回應  tsse
房署認為唔使咪唔使 申請還申請,加人還加人,審查還審查
係時候就會發生
Miss.Hui 發表於 2018-07-15 01:37:25 原文

佛系

交左加名份form了,聽人講要再另外去房署講自己已婚,對嗎?

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
重要提示:為免會員蒙受損失及為公平起見,一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料,違者會被警告,嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區,敬請合作。(詳情) (用戶守則)
十分抱歉! 您無權回帖。
如果您是會員但未登錄,請按此登錄
您不是我們會員? 請按此登記 (費用全免)。
成功登記後請按此重載本頁
谷氣經歷 - 裝修/購物/消費前必看! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖