請按以上圖片支持CYClub,無言感激!
主頁 » 公共出租房屋 » 市區公屋 » 安泰邨 » 請問大家,在職家庭津貼
頁尾 帖尾 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...3
支持鍵盤翻頁
請問大家,在職家庭津貼
在職家庭津貼是否要計埋入息度,仲有小朋友兒童津貼係唔係都計到大人度,定係寫係小朋友個人入息

計,大細都無所謂,都係以申請人數為單位睇個額
市四 1290...........

冇有錯

在職家庭津貼和兒童津貼都要計入息
G1280 擴四 (2011/7收藍卡)
2018/01 S1 (2月中審查)
2018/03 S2 (3月尾收合格信)    2018/07 S3    2018/07 S4 (第一次派滿東邨,拒絕)
2018/08 S2 (歸隊)

在職唔知!我知書簿津貼唔計!哈本帖最後由 Eason0693hk 於 2018-05-17 16:21:29 編輯
2011申請-同年攞藍卡-2018-4-26見主任!現在s2

wxill2017 發表於 2018-05-17 14:49:37 原文

乜嘢兒童津貼?我知書薄津貼車船津貼係唔計
市四
G1254
2017年12月s1
2018年1月22日S2
2018年1月27日S3
2018年2月9日收信派安泰邨

allim 發表於 2018-05-17 16:35:20 原文

低收入在職家庭津貼包括兒童津貼,若低收入家庭有小朋友,係可以加兒童津貼計。
G1280 擴四 (2011/7收藍卡)
2018/01 S1 (2月中審查)
2018/03 S2 (3月尾收合格信)    2018/07 S3    2018/07 S4 (第一次派滿東邨,拒絕)
2018/08 S2 (歸隊)

allim 發表於 2018-05-17 16:35:20 原文

職津下的兒童津貼
$500 - $1000(每位合資格的兒童計)

https://www.wfsfaa.gov.hk/wfao/pdf/WFA_Poster_Chinese.pdf本帖最後由 baal999 於 2018-05-17 17:00:37 編輯
N年前: 新1 U0180
參照11/2012 G13172xx-13196xx
5/14: 擴2  8/14: 擴3  9/15: 擴4  
S1: 27/6/2018  
S2: TBC S3: TBC S4: TBC
CS隊年年陪跑中

wxill2017 發表於 2018-05-17 14:49:37 原文

基本上, 冇寫明唔計的任何其他收入
都應該要計算在家庭入息之內

所以計算收入唔好計得咁盡
否則好易計漏數引致審查fail啊
N年前: 新1 U0180
參照11/2012 G13172xx-13196xx
5/14: 擴2  8/14: 擴3  9/15: 擴4  
S1: 27/6/2018  
S2: TBC S3: TBC S4: TBC
CS隊年年陪跑中

計埋入息

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...3
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免會員蒙受損失及為公平起見,一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料,違者會被警告,嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區,敬請合作。(詳情) (用戶守則)
十分抱歉! 您無權回帖。
如果您是會員但未登錄,請按此登錄
您不是我們會員? 請按此登記 (費用全免)。
成功登記後請按此重載本頁
谷氣經歷 - 裝修/購物/消費前必看! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖