主頁 » 公共出租房屋 » 輪候編配 » 市區2人 » 天倫樂優先配屋計劃
頁尾 帖尾 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...3
支持鍵盤翻頁
天倫樂優先配屋計劃
大家好, 我想查問一D野~09年我填妥有關申請, 以1人單位排緊
17年5月加入爸爸(已年滿60歲), 即G1380XXX
因為我在網上見到你地講緊「藍卡」一事
我電郵左去房屋委員會, 佢地亦係上星期補回「藍卡」比我
亦同時佢地話我同爸爸合資格參加「天倫樂優先配屋計劃」
所以隨信附上一份附件「包括有參加天倫樂優先配屋計劃」

上網睇過資料, 見到有同住不同住.
我會揀「共住同一單位」, 如果我地參加左呢個計劃,
亦揀旗「共住」,會否因為咁而提早少少架??

定有咩建議呢??

謝謝大家
G1380XXX

回應 #1 kawai86
我已過了60.樂富房署看到我身份證便比了張天倫樂表格填。說是快半年。
G1338-1340 擴2
2016年12月轉天倫樂相等於G1327至G1329登記日期2013年5月
2018/6/28轉s1

天倫樂係會快半年審查
U 0298xxxx 2011年新1 ,2014年2月轉擴3大約號碼(G 13447xx-G 13465xx),2018年7月7日上網睇轉了市3(天倫樂)(G 13333xx-G13350xx)等同於約(2013年8月)

天倫樂係會快半年審查
Bowie10211982 發表於 2018-04-16 22:10:10 原文

你好呀, 除左早半年之外, 會吾會有其他特別架??

我件封信係G1380XXX, 即相應登記日期為2015年11月
假若咁計算, 等大概4年半左右??
G1380XXX

[quote]回應  kawai86
我已過了60.樂富房署看到我身份證便比了張天倫樂表格填。說是快半年。
好運到來 發表於 2018-04-16 21:51:46 原文[/quote等的途中夠60歲房署會自動寄form 填嗎
擴4 G135xxxx

回應  kawai86
好運到來 發表於 2018-04-16 21:51:46 原文
等待途中滿60歲是否房署自動比form 填定要自己親身去填呢
擴4 G135xxxx

Sorry,重覆問咗
擴4 G135xxxx

[quote]回應  kawai86
好運到來 發...
CashB 發表於 2018-04-16 22:43:01 原文

不會自動轉而是等咗超過四年上總部查詢,個職員睇到我過了60便比表格填。
而我本人有留意天倫樂的規定,例如二個人申請而二人都是過60長者才是純屬天倫樂隊睇天倫樂號的(最快)
而我只得自己過60所以只是快半年。
G1338-1340 擴2
2016年12月轉天倫樂相等於G1327至G1329登記日期2013年5月
2018/6/28轉s1

你好呀, 除左早半年之外, 會吾會有其他特別架??
我件封信係G1380XXX, 即相應登記日期為2015年11月
假若...
kawai86 發表於 2018-04-16 22:20:42 原文
我都唔係太清楚,只係我爸爸60歲快到,打去問過天倫樂嘅事,職員只講過會比普通家庭快半年審查
U 0298xxxx 2011年新1 ,2014年2月轉擴3大約號碼(G 13447xx-G 13465xx),2018年7月7日上網睇轉了市3(天倫樂)(G 13333xx-G13350xx)等同於約(2013年8月)

回應 #1 kawai86

比起同條line提早半年審查提早半年配屋
市3,G13167XXX,天倫樂(等同G1300713-G1302622,2017年9月1S1,11月7審查,12月28轉S2,1月轉市2月1歸隊,4月4S3.4月5S4,4月11收信獲派安泰)

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...3
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免會員蒙受損失及為公平起見,一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料,違者會被警告,嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區,敬請合作。(詳情) (用戶守則)
十分抱歉! 您無權回帖。
如果您是會員但未登錄,請按此登錄
您不是我們會員? 請按此登記 (費用全免)。
成功登記後請按此重載本頁
谷氣經歷 - 裝修/購物/消費前必看! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖