主頁 » 資助出售房屋 » 居者有其屋 » 屏欣苑 » A座律師
頁尾 帖尾 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...3
支持鍵盤翻頁
A座律師
我因為之後怕沒時間, 我今天致電負責A座的律師行, 但佢回覆話佢未必可以代表我, 我是否要另揾律師? 我怕之後一直沒找律師, 最終收樓要慢一些.
有無人可給予意見?

謝謝

睇需要啦!
我個人覺得無乜特別要找律師代表自己,幾座既律師樓其實都係d公式流程,戶戶一個跟一個排隊照稿讀。
好似結婚找律師證婚咁,結到婚就算嫁啦!唔通佢唔比你結咩?
如果有問題都唔會係d個別事件,找律師樓幫你做到既嘢有限。

睇需要啦!
我個人覺得無乜特別要找律師代表自己,幾座既律師樓其實都係d公式流程,戶戶一個跟一個排隊照稿...
老平 發表於 2018-01-09 18:35:25 原文

請教師兄,咁是否收到房署收樓信通知幾時埋單後。就找銀行按揭,再找律師做按揭等,再去房署辦手續取鎖匙就得,而我地找律師,主要是做樓契和按揭,對嗎? 咁房署比左個表寫晒指定律師名單又是乜東東? 我真是唔多清澈整個流程係點,結婚就易呀,上婚姻註冊就掂,唔駛另約律師咁煩本帖最後由 ran01 於 2018-01-09 19:05:58 編輯

請教師兄,咁是否收到房署收樓信通知幾時埋單後。就找銀行按揭,再找律師做按揭等,再去房署辦手續取鎖匙...
ran01 發表於 2018-01-09 19:05:36 原文

唔敢,其實小弟咪一樣係第一次,緊張心情係會有。
但大家太過緊張啦,9月30日後就留意多d個信箱同電話啦,到時實有房署人教你點做,可以講句,佢急過你!
去到律師樓佢地又係公式,驚你無左影多過佢放飛機啦!
按揭唔洗講而家「睇」定邊間銀行都唔係早,大約計下自己將要供幾銀?供幾多年?
成件事其實同結婚一樣,公式!
擔心下點裝修仲好,變數仲多!

我建議大家看看隔離青俊苑討論區,
頭1-10頁已經有大家想知既流程,
由律師費,包唔包宣誓,房署信內容係點,
上律師樓,要上幾多次,做按揭日子同簽約日子關係等等,
佢地都講左好多,我睇完都明好多,建議大家爬下文先,唔明先再問

唔敢,其實小弟咪一樣係第一次,緊張心情係會有。
但大家太過緊張啦,9月30日後就留意多d個信箱同電話啦...
老平 發表於 2018-01-09 21:32:10 原文

我一啲都無緊張 只有興奮地等待做樓奴!

請教師兄,咁是否收到房署收樓信通知幾時埋單後。就找銀行按揭,再找律師做按揭等,再去房署辦手續取鎖匙...
ran01 發表於 2018-01-09 19:05:36 原文

如果收到房署通知先去揾銀行做按揭和揾律師楼,時間上會有些兒危險,因為只得大約一個月時間左右,法律文件上既往來都需要些時間啦!本人自己覺得關键期前2至3個月左右應該要去開始準備一下。

房署張律師楼名單,只是讓業主知道將來收楼時,房署系會用边間律師楼去代表房署(即賣方)來跟業主(即買方)去進行有關收樓事宜。

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...3
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免會員蒙受損失及為公平起見,一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料,違者會被警告,嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區,敬請合作。(詳情) (用戶守則)
十分抱歉! 您無權回帖。
如果您是會員但未登錄,請按此登錄
您不是我們會員? 請按此登記 (費用全免)。
成功登記後請按此重載本頁
谷氣經歷 - 裝修/購物/消費前必看! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖