頁尾 尾帖 支持鍵盤翻頁
    請問各位在什麼情況下可以指定地區呢? 如果家中有兩個老人家身體唔好, 要定期回政府醫院覆診, 但已經同另一名子女居住, 咁我可唔可以用為方便照顧老人家而提出指家地區嗎? 如果可以應該如何申請?
G1300XXX 12年2月入表, 12年4月藍咭, 14年1月見主任, 14年2月補資料, 14年3月合格, 16年6月21日擴轉市
主必為我揀選合適的居所
「放租搵屋」專區經已成立! X
fannyofy 發表於 2016-12-01 12:25:21 原文

你可以比醫生信社工信嘗試向房署提出申請……
但老實講…以你所述ge case…成功機會微乎其微…
谷氣經歷 - 裝修/購物/消費前必看! X
U036 擴1
回應 #2 LittleTina

我想你比D意見,我听日要寄信房署减人,我有两個仔,大仔23岁,细19岁,大仔就快做野,细仔今年刚读大学,我E家完全唔知要减邊位好,我2011年8月蓝卡,未审查,唔該你。
G1282,市4人,得個等字。
租貴楼,供仔读晝,好太压力,好攰。
回應 #4 WWL1969

因乜事要減人?再排過另一條隊
回應  LittleTina
我想你比D意見,我听日要寄信房署减人,我有两個仔,大仔23岁,细19岁,大仔就快做野,细仔今...
WWL1969 發表於 2016-12-01 13:19:19 原文

咁要減似乎就係減大仔好,以免佢出黎做野超額…

但你都要考慮下,如果減左人,而第時你拎左間屋減走左哥個都冇份住,
轉左3人隊應該就會好快上樓了,到時減走左哥個自己出黎一個人租劏房住?

如果咁睇,又減邊個好?
減大仔>大仔到時已有經濟能力,出黎自己租屋都ok,有自立能力
減細仔>細仔冇家可歸再搵埋社工易d申請到大學宿舍,或者可以暫時有幾年唔洗煩?本帖最後由 LittleTina 於 2016-12-01 13:29:22 編輯
回應 #2 LittleTina

x2……
回應 #7 LittleTina

我打着去1823佢話照E個號碼唔变,好攰,细D唔繄要,细仔就箅係大學宿舍都係几年事,唔想等,足足5年几啦,大仔到時可唔可以向房署申請公屋同㘿申請同我一齐暂住?如果唔得就租房租,無办法。本帖最後由 WWL1969 於 2016-12-01 14:20:02 編輯
頁首 首帖 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免會員蒙受損失及為公平起見,一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料,
違者會被警告,嚴重者會被禁言甚至禁訪CYClub,敬請合作。(詳情) (用戶守則) 
十分抱歉! 您無權回帖。
如果您是會員但未登錄,請按此登錄
您不是我們會員? 請按此登記 (費用全免)。
成功登記後請按此重載本頁