香港公營房屋討論區 CYClub 文字版

rickyloh 發表於 2020-04-22 15:46:57

今期綠置居普通家庭抽中頭籤買樓上車的疑惑🤔

應該以後賣樓,改為(長者及單人綠置居)送樓計劃⋯⋯反正普通家庭都唔會買到有自己適合單位可選擇⋯⋯乾脆取消普通家庭入紙申請買樓⋯⋯原因一:長者有千一個配額制度,用曬為止,分分鐘排一百號珠都揀到有房單位喎。原因二:政府已經預留四百個單位配額留給單人住戶申請去買,如果有單位賣唔晒,其後單人申請者都有可能買到餘下未賣單位。呢鋪可能是政府專為長者及單人申請者設嘅專場⋯⋯普通核心家庭申請者只是靠邊站😞

CardyLam 發表於 2020-04-22 15:53:11

Thx

Amazing10 發表於 2020-04-22 15:53:56

見過長者二人住兩房單位,亦有普通四人焗揀開放式!個遊戲冇公平講😪

CardyLam 發表於 2020-04-22 15:54:49

;069;

rickyloh 發表於 2020-04-22 16:02:34

[b]回應 [url=http://cyclub.happyhongkong.com/redirect.php?pid=6994780]#3[/url] [i]Amazing10[/i] [/b]

呢啲咪係政府九流政策下嚴重的錯配。制做社會深層次住屋問題囉!

da418 發表於 2020-04-22 16:07:11

應該取消長者優先,普通家庭唔會買到有自己適合單位囉!

Sarah2020 發表於 2020-04-22 16:27:30

我由青衣抽到依家都未見過擇樓位置,由未婚抽到結左婚,點樣!取消左長者優先喇🙄

Kk0106 發表於 2020-04-22 16:50:37

好明白,我第一粒珠,號碼都幾前嘅,如果長者配額1000個,我都可能揀到一房單位,但1100個就無希望,好灰

rickyloh 發表於 2020-04-22 17:00:45

[b]回應 [url=http://cyclub.happyhongkong.com/redirect.php?pid=6994892]#8[/url] [i]Kk0106[/i] [/b]

希望你可以選到綠長留餘下未賣晒,唔太差的一房單位⋯⋯樓層方向應該都唔會好靚! ;018;

高腳七 發表於 2020-04-22 17:18:43

今次啫

Arda 發表於 2020-04-22 17:28:08

難唸

Kk0106 發表於 2020-04-22 17:53:48

[quote]回應  Kk0106

希望你可以選到綠長留餘下未賣晒,唔太差的一房單位⋯⋯樓層方向應該都唔會好靚! ;018;
[size=2][color=#999999]rickyloh 發表於 2020-04-22 17:00:45[/color] <span style=float:right>[url=http://cyclub.happyhongkong.com/redirect.php?pid=6994909]原文[/url]</span>[/size][/quote]
希望可以,抽咁多次難得終於可以有得揀樓,但揀唔落手,好無奈

ahhung 發表於 2020-04-22 18:19:37

;080; ;067;

kevinlau2005 發表於 2020-04-22 20:05:49

減少長者配額亦可

abcd12345 發表於 2020-04-22 20:36:19

;059;

low 發表於 2020-04-22 20:38:24

;059;

Arda 發表於 2020-04-22 20:39:51

有D咁個事

SY301 發表於 2020-04-22 21:37:15

;059;

TracyWani 發表於 2020-04-22 21:51:25

;080;

fossilman 發表於 2020-04-22 21:51:48

;084;

頁: [1] 2